Logo van Bibliotheek Utrecht

De verborgen verhalen van een bijzonder gebouw

De nieuwe locatie van de Bibliotheek Utrecht is in het oude Hoofdpostkantoor op de Neude; een uniek gebouw met een rijke historie. Hoe laat je bezoekers zo’n mooie plek ontdekken? Door ze zelf rond te laten lopen en met een mobiele tour verhalen te delen over geschiedenis, architectuur en hedendaagse kunst.

Resultaat

  • Digitale rondleiding
  • Location based storytelling
  • Interactive experience
  • Content

Expertises

  • Concept
  • UX
  • Design
  • Development
Bekijk het resultaat

EEN MOBIELE RONDLEIDING DOOR BIEB NEUDE

In het voormalige Hoofdpostkantoor vind je vele verborgen schatten. De oude gebeeldhouwde postduiven van architect Crouwel bijvoorbeeld, moderne kunstwerken en interactieve installaties voor kinderen. Bibliotheek Utrecht verwacht daarom ook dat het veel bekijks zal hebben, van Utrechters en van toeristen. Om bezoekers het gebouw optimaal te laten ervaren, hebben we een mobiele rondleiding gemaakt, met daarin foto’s, video’s en verhalen. Zo kan iedereen op ’n eigen manier de nieuwe bieb verkennen.


Weergave schermen mobiele rondleiding

MOBILE FIRST

Dat de tour vooral goed moest werken op mobiel stond voorop: zo kun je al wandelend door het gebouw de tour ervaren. Biebneude.nl is een echte mobile-first website. Waar dit normaal gesproken inhoudt dat een website de content zo schikt dat het goed uit de verf komt op een kleiner beeldscherm, zijn we hier nog een stapje verder gegaan.

Draggen en swipen zijn primaire interacties om je mee door deze site te bewegen. Met naadloze paginatransities zorgen we ervoor dat precies weet waar je je in de site bevindt, zonder in de weg te staan van de content en de ervaring.

Afbeelding schermen

Geheimen van de Bieb

Al wandelend door de bibliotheek ontdek je steeds meer van deze bijzondere plek. Van videomateriaal uit de tijd dat dit gebouw nog vol stond met grote machines voor telefonie en telegrafie, tot ‘making of’ beelden van het metershoge kunstwerk bij de roltrappen.

Per verdieping nemen we je mee naar verschillende plekken in de bieb. Aan de hand van foto’s, archiefbeelden en tekst vertellen we de leuke, grappige of opmerkelijke anekdotes.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Omdat een bibliotheek natuurlijk nooit klaar is met het vertellen van verhalen, wilden we ervoor zorgen dat de tour eenvoudig uitgebreid kan worden. De inhoud in de app - de afbeeldingen, teksten, video’s en cijfers - kan de contentmanager zelf beheren. In het contentmanagementsysteem heeft de beheerder alle vrijheid om zelf nieuwe hoofdstukken en stories aan te maken, de volgorde te bepalen en de stories naar wens vorm te geven. Dankzij dit gebruiksvriendelijke systeem kan Bibliotheek Utrecht de tour steeds verder verrijken en up-to-date houden. Zo kunnen ook alle verhalen van de toekomst een mooie plek krijgen.

360 Graden

Op 13 maart 2020 zou de nieuwe bieb openen, dit kon helaas niet doorgaan in verband met de Coronamaatregelen. Bibliotheek Utrecht is toen snel aan de slag gegaan met het schieten van 360-graden-beelden.

Dit was ook direct de eerste uitbreiding op biebneude.nl: zo konden de bezoekers ook tijdens de lockdown rondkijken in de bieb!