Logo van Roba Metals

Een site van staal, met liefde gemaakt

Een beursgenoteerd staalbedrijf, maar nog altijd warm en familiair. Dat vraagt om een stevig en stoer online platform dat tegelijkertijd hartelijkheid uitstraalt. Met ontwerp, bouw, contentproductie en online marketing van Kaliber, kreeg Roba Metals een nieuwe website. Eén die aan de achterkant met gemak te beheren is en aan de voorkant soepel en intuïtief aanvoelt én van het scherm spat. Zo doen we dat.

Bekijk het resultaat

Groot in metaal

Roba Metals bestaat al meer dan 80 jaar en is ondanks de flinke, internationale groei nog steeds een familiebedrijf. De onderneming beheerst de volledige keten: van inkoop en verwerking van metalen, tot verkoop en logistiek. Bij Roba gaan commercieel floreren en een sociaal beleid hand in hand. Geworteld in IJsselstein en met handel tot in Azië heeft Roba naar eigen zeggen metaal als business, maar mensen als de kern.

De uitdaging: betrouwbaar, robuust en gericht op contact

De nieuwe website moest recht doen aan wat Roba is: trusted partner in metal. Het nieuwe online platform moest enerzijds de warmte van het familiebedrijf uitstralen en anderzijds de trots en robuustheid van een wereldspeler in metaal. Een vertrouwd partner in metaal heeft een site nodig die als verlengstuk van het familiebedrijf fungeert. Een visitekaartje. Een warm welkom, maar dan online. Met een etalage die de producten, diensten en processen vanuit doelgroepperspectief presenteert en een deuropening met lage drempel.

De klant staat voorop

Echt meten deed Roba niet, maar dat de oude website weinig klanten trok, stond buiten kijf. Dat moest beter. Om leads te genereren met de site, hebben we eerst de pijnpunten ontrafeld tijdens een uitgebreid UX-traject waarin we accountmanagers en klanten van Roba interviewden. Het platform moet tenslotte hun behoeften vervullen. Op basis van deze klantinzichten hebben we  de customer journey flink gemoderniseerd: van een duidelijk productoverzicht, tot laagdrempelig contact met de juiste accountmanager en een gebruiksvriendelijke user experience.

Een integrale aanpak met Kaliber Studio

Het nieuwe platform van Roba is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen UX, design, online marketing, development én Kaliber Studio voor de contentcreatie. Studio is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het platform. Met als resultaat een site die niet alleen goed werkt en er mooi uitziet, maar waarvan de teksten en beelden ook nog eens naadloos aansluiten bij de doelgroep en het merk. Oftewel: als het platform een casco huis was, kreeg het met Kaliber Studio een ziel.

De voordelen van onze integrale aanpak:

  • De copy is doorspekt met klant- en marketinginzichten voor optimale vindbaarheid, met behoud van de stem van het merk.
  • De site vormt een visueel geheel omdat de designprincipes richting geven aan zowel het ontwerp als aan foto's en video's.
  • Het CMS is eenvoudig te beheren dankzij korte lijntjes tussen Studio en development en hun begeleiding van de opdrachtgever.

Een design vol contrasten

Aan de basis van het ontwerp ligt de huisstijl van Roba Metals, ontworpen door Studio Dumbar, met daarin het logo, kleurenpalet en typografie. Deze stijl hebben we verrijkt voor online gebruik en uitgebreid met een beeldconcept, zodat het platform visueel één geheel is.


Contrast is een belangrijk thema in het ontwerp. Het contrast tussen de warmte van een familiebedrijf en het koele staal. Tussen mens en machine, tussen robuust en vloeibaar. Overal waar je kijkt, zie je contrast: enorme machines in een grote hal met (verhoudingsgewijs) kleine mensen die deze bedienen, typografische combinaties van grote koppen en kleine knoppen, donkergroen op wit en vice versa, strak uitgelijnde, statische elementen met zacht bewegende video loops. Het contrast zit in elk detail.

Intuïtief voor de bezoeker en overzichtelijk voor de beheerder

Het gemak van dit platform zit zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Twee flexibele componenten met veel verschillende opties zorgen enerzijds voor maximale gebruiksvriendelijkheid van het CMS en anderzijds voor eindeloos veel variatie in de layout van pagina's. De componenten nemen automatisch de kleur aan die contrasteert met de kleur van de pagina en is verder volledig naar wens aan te passen.


Essentieel is dat de website nu aansluit bij de belevingswereld van de klant. Die vindt wat hij zoekt als het gaat om producten en informatie en komt snel in contact met de vriendelijke en vakkundige mensen van Roba. Zoals je mag verwachten van een professioneel familiebedrijf.


Let's talk tech: CSS Grid, Flexbox en lazy loaden voor optimale performance

Bij de bouw van het platform hebben we de nieuwste technieken gebruikt. CSS Grid Layout en Flexbox geven maximale controle over de strakke lijnen van het ontwerp. Hierdoor is alles perfect uitgelijnd, ongeacht je browser en of je de site bezoekt op je mobiel, tablet of computer.

Iedere bezoeker van de site moet op elk moment en vanaf elk apparaat een optimale ervaring hebben. Om de page performance te verbeteren, maken we gebruik van lazy loaden. Dat houdt in dat bij het openen van een pagina eerst de resources boven de vouw laden en daarna pas de rest. En als je een slechte verbinding hebt, 'kiest' de site automatisch beelden met een lagere resolutie. Daarnaast toont de mobiele site hier en daar andere beelden dan de desktop versie.

Dat het wat oplevert, is duidelijk. Een test met Google Lighthouse laat zien dat de website goed scoort op toegankelijkheid voor diverse doelgroepen. En dat betekent ook dat Google de site van Roba Metals goed weet te vinden.


Tevreden klanten en meer inzicht

De site presteert goed. Dat merkt Roba Metals uiteraard aan de reacties van klanten. Maar het blijkt ook uit de data. De website geeft inzicht in consumentengedrag met een overzichtelijk dashboard. Hierdoor neemt Roba commerciële beslissingen voortaan op basis van cijfers en statistieken, waardoor de site echt fungeert als lead generator.


En dat niet alleen, het platform doet het merk eer aan. De online communicatie is volwassen nu, groots en menselijk. Het ademt de positionering en huisstijl. Daarbij is Roba meegenomen in het hele proces en inmiddels zelfredzaam in het beheren van de site.