
Helder in gesprek: een (digitaal) hulpmiddel voor het AUMC
Iedereen vergeet weleens iets. De was uit de droger halen, voordeur op slot draaien, een product uit de supermarkt. Wat als dat steeds erger wordt? Of je zelfs verward raakt? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de geheugenpoli. Daar ga je 10 minuten in gesprek met een zorgverlener over je klachten. Eigenlijk is dat veel te kort, zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener.
Een digitaal én analoog hulpmiddel voor iedereen
Een mens is veel meer dan zijn of haar klachten. De woonsituatie, het dagelijks leven en iemands verleden – het speelt allemaal mee. Om patiënt en zorgverlener te ondersteunen bij de afspraak op de geheugenpoli, ontwikkelden wij samen met het Amsterdam UMC een digitaal én analoog hulpmiddel: ‘Helder in Gesprek’.
In app en het boekje staan 20 stellingen. De patiënt beantwoordt deze stellingen, geeft nadere toelichting en zo ontstaat er een persoonlijke samenvatting. De zorgverlener kan dit verslag vooraf doornemen, voor de patiënt dient het als geheugensteuntje tijdens en na het gesprek.

Een brede doelgroep
De tool is bedoeld voor mensen van 40 jaar of ouder, die kampen met vergeetachtigheid, verwardheid en een vermoeden dat hier meer achter zit. Een brede doelgroep, voor een deel met weinig digitale ervaring. Bij het ontwikkelen van beide vormen van dit hulpmiddel was een van de grootste uitdagingen dat iedereen ermee moest kunnen werken.
Designer Michiel: "Bij alle aspecten binnen de tool stond voorop dat het de gebruiker moest aanspreken. Maar als je niet weet met wie je allemaal te maken hebt, dan kan dat knap lastig zijn. Bij elke stap hebben we ons afgevraagd of de informatie en het ontwerp duidelijk waren en niemand uitsloot."
Hoe vat je onderwerpen als religie en spiritualiteit samen in één pictogram?
Michiel: "We zeggen en tonen alleen wat écht belangrijk is en accentueren dit door middel van een duidelijke hiërarchie. Dat resulteert in een duidelijk en rustig ontwerp, dat persoonlijk aanvoelt door de keuze voor organische vormen, luchtige illustraties en heldere typografie."
Subtiele animaties brengen de app tot leven
In de digitale tool is veel aandacht besteed aan een gebruiksvriendelijk en duidelijk interactie-ontwerp. Frontend developer Jarón: "Bij het ontwikkelen van deze tool stonden we voor een dubbele uitdaging. Vanwege het gevoelige karakter van de data mochten we niet zomaar alles opslaan en moesten we goed nadenken over hoe we vragen formuleerden. Tegelijkertijd wilden we de app echt tot leven brengen. Daarom hebben we gekozen voor subtiele animaties om de gebruikersinteracties te ondersteunen. Dat zorgde ervoor dat het – ondanks het zware onderwerp – toch luchtig aanvoelt."
