Afbeelding uit campagne video met KLM medewerkers in verkeerstoren
Logo van KLM

In deze campagne is alles fictie, behalve IT.

Als je aan KLM denkt, waar denk je dan aan? Waarschijnlijk niet aan een control room gevuld met data engineers. Toch is niets minder waar. Naast de Dutch Royal Airlines, blijkt KLM ook het best bewaarde geheim in de wereld van IT. Om nieuw IT-talent aan te trekken, was het aan ons om dit geheim te onthullen.


Resultaat

  • Campagne
  • Landingspagina
  • Submerk

Expertises

  • Strategie
  • Creatie
  • Technologie
  • Marketing
  • Design
  • Development
Bekijk het resultaat

Recruit data experts, they said...

Het zal je niet ontgaan zijn. Bijna elk groot bedrijf in Nederland zoekt IT'ers. Deze 'war on talent' heeft geleid tot zo'n 20 - 30 openstaande vacatures voor elke IT'er op zoek naar een nieuwe baan. Dat zie je terug in een overkill aan IT-arbeidsmarktcommunicatie, waarin overal min of meer hetzelfde wordt beloofd: iets met uitdagend werk, diverse teams en een dynamische werkomgeving. En zoals met elke boodschap die je te vaak hoort, verandert het vanzelf in ruis. Tijd voor een nieuw geluid. Een opvallende campagne die KLM op de kaart zou zetten als IT-werkgever. Om dit doel te behalen, combineerden we onderzoek, strategie en creatie. Daaruit zijn drie initiatieven voortgekomen.

Drie initiatieven: van consumentenmerk naar IT-werkgever

1. Submerk KLM Tech & Data

KLM heeft haar bekendheid vooral te danken aan het consumentenmerk, maar is nog weinig bekend als IT-werkgever. Daarnaast was het IT-werk binnen KLM verspreid door de hele organisatie. Wij bundelden al het werk op het gebied van technologie, data en innovatie en brachten het onder bij één submerk: KLM Tech & Data. Een centrale plek om werk te verzamelen en gelijk een aparte afzender om gerichter met onze doelgroep te communiceren. Onderscheidend in tone of voice en - visual, zonder de herkenbaarheid van het consumentenmerk te verliezen.

KLM Tech & Data branding

2. Campagne- & Recruitmentplatform

We ontwikkelden één centrale plek, waarop al het werk van KLM Tech & Data werd verzameld: techdata.klm.com. Hier vinden kandidaten alle huidige en toekomstige projecten op het gebied van technologie, data en innovatie. Om makkelijk en snel bij een relevant project te landen, is het werk verdeeld onder verschillende discipline areas: disruptive innovation, product management, operations, data, engineering en key specialists.

3. Campagne: Up For It

Tot slot ontwikkelden we een onderscheidende IT-campagne, die het submerk KLM Tech & Data en haar projecten op unieke manier aan het licht brengt. Het werk van KLM Tech & Data is namelijk zo complex en uitdagend, dat lijkt soms recht uit een film te komen. Zo was een op blockbusters-gebaseerde campagne geboren.

De twee filmposters van de KLM Cargo en Sentry projecten

Klinkt als filmmateriaal

Zandstormen in Dubai, een staking in Frankrijk of het transporteren van een T-Rex. Bij KLM zijn uitzonderlijke gebeurtenissen aan de orde van de dag. Als IT-expert moet je dan ook bestand zijn tegen elk scenario. Zelfs wanneer het recht uit het film lijkt te komen. Daarom is in deze campagne alles fictief, behalve één ding. De IT-projecten bij KLM.

We schreven twee scenario's die zich vertaalden naar twee filmtrailers (gemaakt door Woodwork Amsterdam), de hero pieces van onze campagne. Deze laten zien dat de IT-oplossingen bij KLM - zelfs in een fictieve wereld - staan als een huis. Met deze trailers bleven we bewust dichtbij de natuurlijke interesses van onze doelgroep: blockbusterfilms in een stijl geïnspireerd op o.a. Netflix' animatieserie Love, Death & Robots.

Social & native ads

De interviews, de filmtrailers en alle statische visuals zijn verspreid via Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en relevante platformen als Tweakers en Stack Overflow.

Landingspages

Media-uitingen leidden IT’ers naar de juiste landingspagina. Met behulp van interviews, artikelen en video's komen zij meer te weten over KLM Tech & Data als IT-werkgever. Om uiteindelijk terecht te komen op de meest belangrijke plek: de vacaturesite van KLM.

Lancering in EYE Filmmuseum

Geheel in stijl, lanceerden we het submerk en bijbehorende campagne in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. De zaal was gevuld met de meest belangrijke ambassadeurs van deze campagne: KLM’s eigen IT-experts.

Als de IT-ers die jullie aan willen trekken net zulk mooi werk afleveren als dit filmpje, dan komt het wel goed met IT bij KLM.

YouTube-comment
Beelden uit trailers
Stills uit trailers