Het recruitmentplatform anno nu: meer dan een lijst vacatures

Header afbeelding bij het artikel van Justus over data in employer branding en recruitmentplatformen
Justus
Justus, Online Marketeer
Maak jij als recruiter of employer branding specialist nog geen data-driven beslissingen? Trek jij conclusies zonder naar dashboards en statistieken te kijken? Dat kan tegenwoordig echt niet meer, want in de krappe arbeidsmarkt van 2022 is heldere arbeidsmarktcommunicatie en employer branding belangrijker dan ooit.

Als recruiter of employer branding specialist wordt er veel van je gevraagd. Je moet zorgen dat de juiste kandidaten zich niet alleen aangesproken voelen door jouw vacatures, maar ook door de hele organisatie an sich. Relevante dashboards en statistieken kunnen je daar enorm bij helpen.

Alleen is het in de jungle van KPI’s, metrics en afkortingen lastig om te weten waar je naar moet kijken. Wat is eigenlijk het verschil tussen KPI's en metrics? En hoe kun je KPI's inzetten om naast de performance van jouw recruitmentplatform ook engagement te meten? We helpen je op weg.

KPI’s versus metrics

Laten we eerst het onderscheid tussen KPI’s en metrics helder maken. KPI’s (key performance indicators) zijn, zoals de naam al doet vermoeden, indicatoren om prestaties te meten. Het zijn de peilstokken die laten zien hoe succesvol je bent in het bereiken van bepaalde strategische bedrijfsdoelstellingen. Aan de hand van KPI's bepaal je wat er moet gebeuren en aan welke knoppen je gaat draaien om dichterbij het gewenste doel te komen.

Binnen de wereld van arbeidsmarktcommunicatie en employer branding kun je dan denken aan KPI's als:

  • Sessies op het recruitment platform
  • Aantal hires
  • Aantal sollicitaties
  • Sollicitatie conversie (verhouding aantal bezoekers versus aantal sollicitaties)

Metrics aan de andere kant, zijn simpele statistieken die op zichzelf weinig zeggen. Zonder context kun je er geen conclusies aan verbinden. Echter, zijn ze wel bruikbaar om de performance van één onderdeel van de gekozen aanpak (waarmee je de vastgestelde KPs positief hoopt te beïnvloeden) te bepalen.

Voorbeelden van metrics zijn:

  • De CPC (cost per click) binnen een paid media kanaal dat je inzet
  • De CPM (cost per mille) om targeting of doelgroepen binnen hetzelfde kanaal te vergelijken
  • Inkomende sessies vanuit één specifiek kanaal
  • Video view-through rate binnen advertising maar ook op een website/platform

Van performance naar insight KPI’s

Voor een ervaren arbeidsmarktcommunicatie- of employer branding-specialist misschien een open deur, maar een recruitmentplatform is meer dan een lijst vacatures. Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Naast een vacaturebank is het recruitmentplatform de plek waar de cultuur, purpose en kernwaarden van de organisatie tot leven komen.

Op het recruitmentplatform wil je potentiële nieuwe werknemers onderdompelen in waar jouw bedrijf voor staat, wat de ambities zijn en welke waarden belangrijk zijn voor de organisatie. Triggeren, informeren, overtuigen en activeren zijn cruciaal en wellicht zelfs belangrijker dan puur het 'binnenhalen' van een nieuwe collega.

Engagement meten

Om te meten of het platform hierin slaagt, kijk je naar andere KPI’s dan echte recruitment KPI’s als de hire rate, quality of hire of conversie. Geen performance KPI’s, maar insight KPI’s. Denk bijvoorbeeld aan tot hoe ver iemand een employer branding video kijkt, het aantal vacatureweergaven per sessie, hoe ver iemand scrolt op een vacaturepagina of engaged (vacature) weergaven.

De mate van engagement meet je dan op basis van een combinatie van interacties en metrics. Alleen als iemand een complete set aan interacties doet, label je hem als 'engaged'. Een bezoeker die een video uitkijkt, tot 75% van de pagina scrolt, twee keer door een slider klikt én minimaal 1 minuut op een vacaturepagina blijft, is aannemelijk meer geïnteresseerd en betrokken dan iemand die na 10 seconden zonder iets te doen het platform weer verlaat. Zo kan het kaf van het koren worden gescheiden.

Een succesvol recruitmentplatform

Een recruitment platform anno 2022 zal dus (veel) meer moeten bieden dan enkel vacatures met wat arbeidsvoorwaarden of informatie over het team waar je in komt te werken. Een succesvol en effectief platform interesseert, overtuigt en filtert met als doel de juiste mensen naar de juiste vacatures te leiden en te laten solliciteren. En om inzichtelijk te maken of je hierin slaagt, maak je gebruik van specifieke KPI’s óf metrics, afhankelijk van waarvoor je deze wilt gebruiken.