Verander je polaroid in een van Gogh-portret: deze 1960 photobooth kan het, dankzij AI
AI buiten het scherm
Stable Diffusion, Midjourney en ChatGPT – net als bij zoveel mensen, hielden de mogelijkheden van AI ons bezig. Meer dan het begrijpen, wilden we het kunnen toepassen, op een vernieuwende manier. We startten een brainstorm, met de prangende vraag: “Hoe kunnen we AI fysiek beleven, buiten de schermen van ons beeldscherm?” Vanuit de ruimte van deze brainstormsessie zagen we de telefooncentrale uit onze ooghoek. Tientallen plugs, het oude telefoontoestel, de ijzeren hoofdtelefoons en een grote, houten kast vol bedrading. Niet veel later lag ‘ie opengeschroefd op de operatietafel (werkbank) van Kaliber.
Van het scherm, naar je hand
Al snel wisten we dat deze vintage hardware de tastbare belichaming zou worden van ons idee: een AI photobooth. Oftewel: een fotohokje dat met behulp van de pluggen in de telefooncentrale jouw foto eruit laat zien alsof hij door verschillende kunstenaars gemaakt is en door verschillende kunststromingen is beïnvloed. Met als output: een portret geprint als polaroid, gegenereerd door AI.
Terug in de tijd
Voordat we met AI aan de slag gingen, wilden we eerst de technologie van de telefooncentrale snappen. We doken diep in de werking van de schakelingen en bedradingen en kwamen er al snel achter dat de 40 jaar oude kabels nodig vernieuwd moesten worden. We trakteerden de kast op nieuwe kabels, die correspondeerden met de pluggen. Daarnaast plaatsten we een camera, een bewegingssensor en voegden we aan de kast een oud computerscherm toe met een interface die doet denken aan jaren 90 games als Fall Out en Pit Boy.
Andere Input
Ondertussen vulden we een database met kunstenaars, kunststromingen en relevante termen als ‘street art’ of ‘oil painting’ en koppelden deze aan specifieke pluggen in de telefooncentrale. Na lang uitproberen en vele experimenten bleek de volgende combinatie het best te werken: drie rijen van tien plugs, waarbij kunstenaar, kunststroming en kunstvorm gecombineerd worden, waar AI een beeld van maakt en dat afdrukt als polaroid.
How to
Maar hoe maak je duidelijk hoe het werkt? Wij wisten het wel, maar de gebruiker nog niet. Op het eerste gezicht leek de telefooncentrale namelijk nog steeds op een antiek, niet-werkend verzamelobject. Met drie aanpassingen hebben we dat opgelost. De ingebouwde bewegingssensor merkt op wanneer de gebruiker voorbij loopt. Dan gaat de oude telefoon rinkelen en wanneer je opneemt, springt het scherm aan met een boodschap van een telefoniste. Zij introduceert je aan de ‘Snap-a-tron Ultra 2000 Deluxe’ en legt stap voor stap uit wat te doen.
Snap a shot
Toen de AI-applicatie eenmaal werkte én de hardware was omgebouwd, was het tijd om de Snap-a-tron aan het publiek bloot te stellen. Op Tommy’s verjaardag nodigden we opdrachtgevers, vrienden en kunstenaars uit in ons clubhuis. De Snap-a-tron bracht het feest gelijk op gang. Mensen stonden in de rij om met AI aan de slag te gaan. De plugs werden op honderd-en-een verschillende manieren gebruikt, waardoor de foto’s varieerden van superhelden in van Gogh-stijl tot olieverfportretten die uit een Studio Gibli-film leken te komen.
Viral op Reddit
Ook buiten de muren van de Lubro staat de Snap-a-tron in de belangstelling. Streamers en Youtubers binnen het genre maakten reactievideo’s (“Crazy Dutch Built This AI Machine!”) en retro-tech liefhebbers op Reddit reageerden massaal met opmerkingen als: “Man, this is stuff right out a retrofuturism sci-fi movie.” en “This is my 8th draft of trying to convey how bad ass this is. Words fail.”
Op tournee
Op 25 mei stond de Snap-a-tron voor het eerst live op het event ‘AI For Good’ in Amsterdam. Ongeacht de ervaring met of voorkennis van AI, zorgt de Snap-a-tron voor een ervaring die ver buiten de grenzen van je beeldscherm reikt. Een fysieke beleving die kunstmatige intelligentie van je scherm, naar je hand verplaatst.
Meer weten over de Snap-a-tron Ultra2000 Deluxe? Mail dan naar fmeeuwsen@kaliber.net.