Cover van De Het Grote Vakantie Doe Boek van Kaliber 2022
Logo van Kaliber

De Het Grote Vakantie Doe Boek van Kaliber 2022

Het is de zomer van 2022. Kaliber bestaat 25 jaar. We vroegen onze innerlijke Tommy: hoe gaan we dit vieren? Waar wordt een 7-jarige, aan het begin van de zomervakantie, nou écht blij van? Easy. Een vakantieboek!

En zo was De Het Grote Vakantie Doe Boek Van Kaliber geboren. Bomvol verhalen, puzzels, spelletjes en inspiratie. Podcasts en muziek voor onderweg, doe- lees- en luisterdingen en tips voor de eerstvolgende reis. Alles met een knipoog naar de 25e verjaardag van Kaliber’s grote inspiratiebron: de 7-jarige Tommy.

Resultaat

 • De Het Grote
 • Vakantie
 • Doe Boek

Expertises

 • Concept
 • Creatie
 • Design
 • Copy
 • Productie
 • Art Direction
Bekijk het resultaat

Extravaganza Extraordinaire

‘Weet je wat lachen zou zijn?’ Dat was de zin in het achterhoofd voor de allereerste sessie. Een brainstorm, waar alle collega’s ideeën konden delen. Samen bedachten we rubrieken voor De Het Grote Vakantie Doe Boek. Wat zou lachen zijn? Van ‘iets met ASMR’ tot ‘kroketten’ tot ‘KBTR kleurplaat’ – geen ingeving was te gek. In één avond bedachten we 90% van de inhoud van het boek. En toen? Toen begon het échte werk.

Van leeg A4 tot 100+ prachtige pagina’s

Het creatieteam bracht de wilde ideeën terug tot de kern, om ze vervolgens nog tien keer wilder te maken. We toverden één ruimte officieel om tot 'redactie', compleet met uitgeprinte spreads aan de muur, post its en schetsen. Hoe kom je van een goed idee tot een goede uitvoering? Iris, Copywriter: ‘Door gewoon te gáán. De eerste riep een idee, de ander voegde er een idee aan toe, weer een ander maakte een schets of zocht een referentie en binnen een uur lag er een design. Dat werkte fantastisch. Zolang iedereen enthousiast is én hetzelfde idee voor ogen heeft, dan kun je zonder overbodig lang overleg zoiets neerzetten.’

Voor ons een genot om te produceren met wel 8 soorten papier / grams gewichten, 7 stansvormen. Totale omvang 8 pagina's omslag met 120 pagina's binnenwerk.

Drukker Etienne van Hout

Campingdisco en zompige friet

Wie het boek doorbladert, ziet dat onze designers zich niet hebben ingehouden. Van gedetailleerde illustraties van insecten, tot de sexy centerfold van een kroket. Maarten, Designer: ‘Wat doet een 7-jarige op vakantie? De hele dag spelen op de camping, zompige zwembadpatat eten, door je doeboek bladeren en een ‘welke Disney-prinses ben jij’-quiz spelen. Die vibe is de basis van de stijl voor het boek, gecombineerd met inspiratie van het vroege internet, klassieke magazines en random ingevingen.’

Eindeloos bladeren

In 2 maanden van een idee tot een full colour print van 120 pagina’s op 8 verschillende papiersoorten: daar zijn we trots op. De kleine foutjes nemen we voor lief (een reeds gedrukt boek heeft immers geen WYSIWYG). Al met al een resultaat om trots op te zijn. Fabian, Art Director: ‘Met bloed, zweet en tranen (van het lachen) dit grappige en prachtige vakantie doeboek mogen maken, waar de liefde voor design en copy van afdruipt. Die liefde en dat plezier die door het hele team erin is gestopt is de vertaling van, voor mijn gevoel, wat Kaliber is.'

Internetkwartetetetketket

Wist je dat...

 • ... alle illustraties door onze eigen Art Director Fabian zijn gemaakt (ook alle beestjes uit BuitenBingo)
 • … we speciaal voor dit boek een reeks ASMR geluiden hebben opgenomen (in de Lubro)
 • … de ASMR-reeks ook geprint is op speciaal papier zodat je je eigen ASMR kan maken?
 • … onze foto- en videograaf Davey samen met Designer Maria daadwerkelijk opblaasdieren heeft opgeblazen voor dit boek?
 • ... er is een speciale spread in zit, voor als je je toiletrol bent vergeten op de camping? Geprint op speciaal papier, maar… gebruik is op eigen risico.

Lekker lezen?

Download het boek of kom bij ons langs om een uniek exemplaar te bewonderen!